Meditatie

Meditatie

    

 

Meditatie is een mooie afronding bij de beoefening van de yoga. De oefeningen, spanningen en ontspanningen brengen het lichaam in een balans en rust. Ook wordt het lichaam toegankelijker gemaakt om langdurig in eenzelfde houding te kunnen blijven zitten. Maar je kunt ook jezelf in een meditatie brengen, zonder eerst yogaoefeningen gedaan te hebben.

Bij meditatie gaat het erom het hoofd zo leeg mogelijk te maken. Geen gedachten meer aandacht te geven. Ze zijn er wel, die gedachten, de gehele tijd. Alleen laat je ze voorbij gaan, je besteedt er geen aandacht aan. Je bekijkt ze van een afstandje, zonder dat ze je raken. Zijn er gedachten waar je wel aandacht aan wilt besteden, doe dat dan in volle aandacht. Laat de gedachte weer los, zodra je er geen aandacht meer aan wilt besteden. Zo ruim je je hoofd op, en vind je oplossingen voor eventuele vraagstukken.

Zo maak je je hoofd leger en vind je de rust in die leegte. De meditatie duurt gemiddeld een half uur per keer. Er zijn verschillende vormen om in meditatie te komen.

* Je hebt de transcendente meditatie (TM methode).  Door middel van een mantra (oerklank) breng je jezelf in concentratie en maak je het hoofd leeg. Door steeds terug te keren naar de mantra, krijgen de gedachten geen kans meer om aandacht te vragen.

* Ook kun je je aandacht richten op de ademstroom in je lichaam. Je word je bewust van die ademstroom en zodra de gedachten de overhand nemen, concentreer je je weer op de adem.

* Je kunt ook een brandende kaars voor je neerzetten en je richten op de vlam. Zolang als je ogen het aankunnen kijk je in de vlam. Als de ogen gaan tranen of ze willen sluiten, zie je de vlam met de ogen gesloten, tot het beeld vervaagt. Het proces kun je herhalen.

Zo zijn er diverse richtpunten die je kunt gebruiken om in meditatie te komen. Tijdens de meditatie kun je inzichten krijgen in jezelf of in  een bepaalde situatie die speelt. Na de meditatie ben je weer helder en kijk je anders tegen je eigen leven aan. Samen mediteren is prettig om te doen.

 

Voor meer informatie over meditatie kun je een email sturen naar: margot@yoreico.nl