Reiki

Reiki

De geschiedenis van Reiki begint in 1865 als Mikao Usui, geboren wordt in Yago, een dorpje in het zuiden van Japan. Er wordt gezegd dat hij rector was aan de universiteit. Daar kreeg hij vele kritische vragen over Christus en Buddha, waar hij geen antwoord op kon geven. Door zijn zoektocht naar die antwoorden heeft hij het Reiki systeem als heelmethode ontwikkeld:

HET USUI SYSTEEM VAN HET NATUURLIJK GENEZEN

Reiki is een Universele Levenskracht. De universele levenskracht die in elke cultuur een eigen naam en een eigen vorm kent. Een veelvoorkomende vorm van het gebruik van deze universele levenskracht is de vorm die je in Reiki als heelmethode ook tegenkomt, namelijk het opleggen van de handen. Het vasthouden van iemand met als doel de ander te ondersteunen en eventuele pijn te verzachten door energie te geven. Met respect voor de ontvanger en met liefde en in volle aandacht energie geven, daar wordt iedereen beter van!

Dit is een liefdevolle, rustige manier van werken waardoor zowel de ontvanger als de gever de weldaad van de Reiki energie kan ervaren. De reiki energie werkt ook op chakra’s, zoals de yoga oefeningen dat ook doen. En zoals de mantra’s dat ook doen. Eigenlijk zijn het dus verschillende methoden die het zelfde doel voor ogen hebben: balans brengen in het organismen, zodat de energie zonder blokkades kan doorstromen.

Dagelijks verbruiken we de nodige KI = energie. Als wij rusten of ontspannen, wordt de KI weer aangemaakt. Zolang dit proces in balans is, zal de energie goed blijven stromen en voelt men zich goed. Zodra echter te weinig rust genoten wordt, waardoor de “KI” niet voldoende wordt aangevuld, gaat men zich niet goed voelen. Er kunnen blokkades in het lichaam optreden, men raakt gestresst, kan slechter slapen etc. Door een behandeling van een Reiki gever wordt de “KI” weer voldoende aangevuld, zodat de blokkades opgeheven kunnen worden en de energie weer voldoende kan stromen. Dit kan een periode in beslag nemen, aangezien het ook vaak even geduurd heeft, voordat men inzag dat het energie tekort er was. Soms heeft een Reiki ontvanger bepaalde klachten die pas later beter worden, na een aantal Reiki behandelingen.
De Reiki energie gaat nl. naar die plaats in het lichaam, waar de nood het hoogst is. En daar is men niet altijd van op de hoogte. Vandaar dat een aantal keren achter elkaar behandelen (dagen, weken) de balans in het lichaam doet terugkeren en de weldaad voelbaar is.
Het is echter wel van belang dat de Reiki ontvanger zelf actie onderneemt; hoe heeft het zover kunnen komen? De Reiki energie kan de balans terugbrengen, maar de ontvanger zelf zal de balans in ere moeten houden.

Tijdens een Reiki behandeling door een Reiki ingewijde, kun je zelf ervaren wat Reiki voor je kan betekenen. Zie data en kosten voor meer informatie.

Er zijn drie graden binnen de Reiki, waarop behandeld kan worden:

Bij Reiki I leer je iemand op fysiek niveau te behandelen. Tijdens de avond en de dag die de cursus in beslag neemt, ontvangt men 4 inwijdingen, die het Reiki kanaal openen. Tevens leert men alle handposities om Reiki te geven. Om deze manier van Reiki geven meer inhoud te geven kan men doorgaan naar Reiki II, echter pas na 3 maanden veel met de Reiki I energie gewerkt te hebben.

Bij de Reiki II cursus leert men op emotioneel niveau iemand te behandelen. Het behandelen op afstand komt grotendeels aan bod. Tevens worden de drie Reiki symbolen uitgereikt met de bijbehorende mantra’s. Dit gebeurt op 1 dag, met 1 inwijding. De Reiki energie is echter 4 keer krachtiger na deze dag, dan bij Reiki I. Indien men nog verder wil in de Reiki, kan men op zielsniveau leren behandelen in de Reiki IIIa cursus. Dit kan na zeker een half jaar lang intensief gewerkt te hebben met de Reiki II energie.

Bij de Reiki IIIa cursus wordt wederom een symbool en een mantra uitgereikt, het Master symbool.

Om echter het Masterschap (Reiki IIIb) zelf uit te gaan oefenen, zijn wat jaren ervaring met Reiki nodig. Als Master ben je in staat alle vragen over Reiki te beantwoorden. Door kennis en ervaring. Tevens wordt verwacht dat je een scriptie schrijft (je eigen handboek voor jouw cursisten) met daarin alle informatie over Reiki. Over het algemeen wordt hier een jaar over gedaan.
Voor verdere informatie over de Reiki graden kun je een inloop / informatie avond bijwonen. Een keer per 5/ 6 weken is er een avond, waarbij mensen met en zonder Reiki graden samenkomen. De ingewijden in de Reiki graden geven elkaar een behandeling, de niet Reiki ingewijden krijgen alle informatie die zij willen weten. Ook kunnen zij zelf ervaren wat Reiki voor ze doet tijdens een tafel- of stoelbehandeling. Voor informatie over de avonden of Reiki cursussen, zie data en kosten .